Gyakorlati példák különböző alap kommunikációs helyzetekre, igényekre a speciális kommunikációs szükségletű személyek segítői számára (gesztusjelek, tárgyjelek, PCS grafikák)

SEGÉDANYAG AZ AUGMENTATÍV ÉS ALTERNATÍV KOMMUNIKÁCIÓVAL (AAK) TÁMOGATOTT MINDENNAPOS RUTINTEVÉKENYSÉGEKHEZ

A „Gyakorlati példák különböző alap kommunikációs helyzetekre, igényekre a speciális kommunikációs szükségletű személyek segítői számára (gesztusjelek, tárgyjelek, PCS grafikák)” c. kiadvány célja, hogy támogatást és segítséget nyújtson olyan szakembereknek, gondozóknak és családtagoknak, akik AAK-szükségletű személyekkel foglalkoznak, őket gondozzák.

aak_borito

A kiadványt a TÁRS – EFOP1.9.1 „Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása” és a MONTÁZS – EFOP 1.9.2 „A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése” projektben dolgozó szakemberek készítették, elsősorban az intézményi férőhely kiváltásban érintett AAK-szükségletű személyekkel foglalkozó munkatársak számára.
Mindennapos rutintevékenységeken keresztül mutatja be, hogyan lehet ezeket a helyzeteket kommunikációs szempontból megragadni, bevezetve az augmentatív és alternatív kommunikációval (AAK) történő támogatást. A személyes higiénia, étkezés, öltözködés, szabadidős tevékenységek AAK-val történő támogatására tárgyas-, képi szimbólumokkal és gesztusjelekkel történő példák találhatók a kiadványban. A mellékletben található képgyűjtemény BoardMaker programmal előállított ötlettár arra az esetre, ha az intézménynek, családnak nincsen lehetősége saját erőforrásból elkészíteni azokat.
Hisszük és valljuk, hogy a kommunikáció kialakítása olyan fontos lehetőséggel, készséggel való felruházás, amely magával vonja az érintett személyek életminőségének javulását. Különös tekintettel igaz ez a súlyosan halmozottan fogyatékos személyekre, akik ezen keresztül is megtanulhatják értelmezni a környezet információit, valamint kifejezni saját vágyaikat, gondolataikat.

Tóth Mónika – témavezető
Kommunikációjukban akadályozott személyek ellátásának fejlesztése munkacsoport

Tématerület
Értelmi fogyatékosság
Intézményi férőhely kiváltás
Speciális kommunikációs igény

Nyelv
magyar

Kiadvány típusa
Kiadvány

Szerző
Bartókné Luthár Barbara, Papp-Horváth Dóra, Tóth Mónika, Zelenka Zsófia

Kiadó
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Kiadás éve
2019

Oldalszám
55 oldal

Kiadvány státusza az FSZK könyvtárában
Letölthető

Ez a kiadvány a MONTÁZS projekt - EFOP 1.9.2 projekt keretében készült.

  Kapcsolódó fájlok

  • EFOP192_Gyakorlati_peldak_kulonbozo_alap_komm_helyzetekre_igenyekre

Információs és koordinációs pontok