Sikeresen zárult a TÁRS projekt ápoló-gondozó munkatársaknak szóló tavaszi képzéssorozata

2021. június 16.

2021 tavaszán nagy sikerrel folytatódtak a TÁRS projekt ápoló-gondozó munkatársaknak szóló képzései. A továbbképzések célja, hogy az intézményi munkatársakat bevezesse a támogatott lakhatások (TL) mindennapjaiba, megoldó kulcsokat kínáljon az ott felmerülő problémákra, valamint elősegítse a kiváltási folyamatok sikerességéhez szükséges attitűdváltást.

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

A Covid-19 világjárvány okozta kényszerszünetet követően 2021 tavaszán a TÁRS projektnek ismét lehetősége nyílt a szociális ápoló-gondozó szakembereknek szóló képzései megrendezésére. Külön örömünkre szolgált a kiváltásban érintett szociális bentlakásos intézmények részéről tapasztalható kiemelten magas érdeklődés. Áprilistól júniusig összesen 9 képzési csoport zárult; az első 3 csoportképzése online, 6 csoport képzése személyes jelenléttel, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett került lebonyolításra.

Ezek a továbbképzések 3 különböző szinten kerültek kidolgozásra. A TÁRS projekt alapozó szintű képzése azoknak a szakembereknek szól, akik még egyáltalán nem rendelkeznek TL tapasztalatokkal. A nekik ajánlott képzés címe: „Szolgáltatói kompetenciák fejlesztése a támogatott lakhatást segítő ápolók, gondozók számára”. A már TL tapasztalattal rendelkező intézményi kollégáknak szól „A komplex gondozás folyamata és gyakorlata a támogatott lakhatásban„ című képzés. Azon ápoló-gondozó feladatokat ellátó munkatársak részére pedig, akik már nagy tapasztalattal rendelkeznek a területen, a „Támogatott lakhatás – fókuszban a szolgáltatást igénybevevő” című képzést ajánljuk.

A képzések közül a nagyintézményben dolgozó szakemberek a támogatott lakhatással, az intézményi férőhelykiváltás folyamatával és a közösségi befogadással kapcsolatos – már meglévő – tudásukhoz és eddigi tapasztalataikhoz mérten kiválaszthatták a számukra legmegfelelőbbet. Ennek eredményeképpen könnyebben és hatékonyabban juthattak hozzá a számukra fontos és hasznos információkhoz, megoldó kulcsokhoz.

A tavaszi képzéseken összesen 156 fő kapott tanúsítványt, így a képzés típust a 2019-es bevezetése óta sikeresen elvégzők száma mindösszesen 1701 főre emelkedett. A legnagyobb érdeklődés a képzéscsomag alapozó szintje iránt volt, de a másik két szinten is szép számban vettek részt a kiváltásban résztvevő intézmények munkatársai.

A szakdolgozók szakmai tapasztalatainak megosztása, érdeklődő, elfogadó hozzáállása hozzájárult ahhoz, hogy a képzési csoportok dinamikusan haladhassanak a részükre kidolgozott tananyag feldolgozásában, valamint hasznos, a mindennapi munka során alkalmazható tudás birtokában térjenek haza a képzés végeztével. A trénerek szakmai hitelessége, tapasztalata, rugalmassága pedig segítségére volt a résztvevőknek félelmeik, bizonytalanságaik eloszlatásában.

A képzések a személyközpontú megközelítés fontosságát hangsúlyozták. A jelenleg zajló paradigmaváltáshoz ugyanis elengedhetetlen segítséget nyújtanak az ápoló és gondozó munkatársak, akik nélkül a támogatott lakhatásokba való kiköltözések és a megvalósulásukhoz szükséges szemléletmód is csak elméleti síkon maradna.

A képzésekről pozitív visszajelzéseket adtak mind a csoportok oktatói, mind pedig a résztvevők. Az eddig végzett ápoló-gondozó szakemberek visszajelzései alapján a képzések legnagyobb előnye, hogy praktikus módon ötvözik a szükséges elméleti tudást, valamint a gyakorlati tapasztalatokat.

A képzésen résztvevők értékelése képzéstípusonként:

tars projekt apolo kepzesek-700px
Információs és koordinációs pontok