Koronavírus tájékoztatók – a bentlakásos intézmények lakói, valamint az intézmények vezetői és munkatársai számára

Az NFSZK Nonprofit Kft. a rendkívüli helyzet elejétől fogva fontosnak tartotta, hogy a koronavírus okozta nagyintézményi kockázatok csökkentésében segítse a bentlakásos intézmények lakóit és munkatársait, ezért már közvetlenül a vírus Magyarországon való megjelenését követően egyeztetett arról az állami intézmények fenntartójával, hogy a megelőzést segítő tájékoztatókat készít az intézmények számára. Ennek megfelelően a segítő anyagokat a veszélyhelyzet és a látogatási tilalom kihirdetésekor a szakemberek rendelkezésre is bocsátották.

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

A tájékoztató anyagok a TÁRS projekt gondozásában készültek el, mivel a projekt – céljai mentén – kiemelten fontosnak tartja a nagy bentlakásos intézmények támogatását. Tekintettel arra, hogy a kiváltási folyamat még sok helyen a megvalósulás előtt áll, a nagy létszámokkal működő intézményi környezetben fokozott a járványügyi kockázat. Látható volt, hogy ez mind a lakókra, mind a dolgozókra szokatlan és rendkívüli terheket ró majd, s ebben a nem mindennapi helyzetben minden útmutatás hasznos segítséget jelenthet.

A dokumentumok elkészültével egy időben jelent meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója „Gyakorlati tanácsok koronavírussal kapcsolatban szociális intézmények részére” címmel.
Így – ennek figyelembe vételével – a TÁRS Projekt az alábbi 3 dokumentumot készítette el, és osztotta meg március közepén:

  • Az „Összefoglaló a Koronavírussal kapcsolatos információkról a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézmények vezetői és munkatársai számára” című segédanyag tájékoztatást és javaslatokat fogalmaz meg a koronavírus terjedésével kapcsolatos megelőző intézkedésekkel kapcsolatban, s egyben tartalmazza a hasznos információs utakat, az NNK tanácsait kiegészítve, valamint a TÁRS projekt szakemberei által összegyűjtött – a kockázatok és következmények csökkentését célzó – ajánlott megelőző intézkedéseket, kiemelt figyelmet fordítva a kommunikációra. A tájékoztató és megelőzést célzó dokumentumot ITT éri el.
  • A „KÉK – könnyen érthető kommunikációval készült koronavírus tájékoztató a bentlakásos intézményekben élő fogyatékkal élő emberek számára” című tájékoztató anyag a fenti összefoglaló – a lakókat közvetlenül érintő – információkat szeretné megosztani, számukra is jól érthető formában. Bemutatja a fogyatékos személyek számára a koronavírussal kapcsolatos információkat és szabályokat, elérhetővé teszi az információs utakat, gyakorlati tanácsokat ad a vírus terjedésével és a védekezéssel kapcsolatban, továbbá elmondja, mi a teendő a tünetek jelentkezése esetén. A könnyen érthető tájékoztatót INNEN tudják letölteni.
  • Az „Eljárásrend összegző a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok) – Teendők a beteggel” című dokumentum összegzi és bemutatja az elkészülése időpontjában rendelkezésre álló általános járványügyi eljárásokat és szabályokat, a járványügyi megfigyeléssel kapcsolatos információkat, a beteggel való teendőket, valamint tartalmazza a megyei ügyeleti telefonszámokat is. A szabályok összegzését ITT találja meg. Az NFSZK Nonprofit Kft. által az összegző dokumentumhoz alapul vett eljárásrend azóta kibővül. A teljes és hivatalos, 2020. április 1-én közzétett frissített Eljárásrendet és a 2020. április 6-án publikált, kifejezetten a bentlakásos szociális intézmények számára készült felkészülési és infekciókontroll feladatokat bemutató anyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján érhetik el.

Az NFSZK Nonprofit Kft. elkötelezett a fogyatékos emberek tájékoztatása érdekében a koronavírussal kapcsolatos információk megosztásában, ezért az alábbi linken folyamatosan gyűjti a hivatalos és a különböző szervezetek által – különböző célcsoportok számára – készített segítő és tájékoztató anyagokat:

https://nfszk.hu/hirek/hirek/akadalymentes-informaciok-a-koronavirusrol-fogyatekos-emberek-szamara

További információk a TÁRS projekt - EFOP 1.9.1 projektről

  Kapcsolódó fájlok

  • Összefoglaló a Koronavírussal kapcsolatos információkról a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézmények vezetői és munkatársai számára

  • KÉK – könnyen érthető kommunikációval készült koronavírus tájékoztató a bentlakásos intézményekben élő fogyatékkal élő emberek számára

  • Eljárásrend összegző a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok) – Teendők a beteggel

Információs és koordinációs pontok