Az SHF emberek társadalmi befogadását segíti a TÁRS projekt új kiadványa

2020.04.29.

A TÁRS projekt a súlyosan, halmozottan fogyatékos (SHF) személyek támogatott életvitelének kialakítását elősegítő modellprogram keretében lefordított, egy az Inclusion Europe gondozásában megjelent kiadványt. A most megjelenő füzet nagymértékben hozzájárulhat az SHF emberek és hozzátartozóik társadalmi befogadásához.

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

A kiadvány célja, hogy felhívja a döntéshozók, a szakemberek és az érdeklődők figyelmét a célcsoport és hozzátartozóik jellemzőire, igényeire és szükségleteire, annak érdekében, hogy társadalmi befogadásuk minél hamarabb előmozduljon. Az „Értelmileg súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek társadalmi befogadása” címet viselő rövid füzet már elérhető a TÁRS projekt honlapján.

A TÁRS projekt gondozásában most megjelenő kiadvány az „Értelmileg súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek társadalmi befogadása” címet kapta. A lektorálásában részt vettek a TÁRS projekt tapasztalati szakértői mellett a MONTÁZS projekt szakemberei, továbbá az Inclusion Europe hazai tagszervezetének, az ÉFOÉSZ-nak a képviselői is.

Az eredeti füzet (Inclusion of people with severe and profound intellectual disability) 2003-ban készült, azonban mondanivalója még mindig aktuális és 4 tématerületet ölel fel:

  • A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek szükségletei;
  • A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek érdekképviselete és önérdekképviselete;
  • A súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek bevonásának lehetőségei, módjai a különböző tevékenységekbe;
  • Európai példák, jó gyakorlatok.

A kiadvány egyrészt azokhoz az önérdekérvényesítőkhöz szól, akik szeretnék társaik igényeit, tulajdonságait jobban megismerni és érdekeiket képviselni. Másrészt azok számára is hasznos információkat tartalmaz, akik jobban meg szeretnék ismerni az SHF embereket. A füzet megjelenése ennek tükrében kettős formát ölt: a könnyen érthető szöveg mellett elérhetőek 1-1 tématerülethez kapcsolódóan részletesebb leírások is.

A TÁRS projekt szakemberei bíznak abban, hogy ezzel és a megjelenés előtt álló „Empowerment of people with complex support needs” című Inclusion Europe által készített kiadvány jövőbeni elérhetővé tételével, hozzájárulhatnak a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek és családjaik szükségleteinek alaposabb megismeréséhez és társadalmi befogadásuk fontosságának megértéséhez, előmozdításához. Mindkét kiadvány fő üzenete, hogy a családok kulcsszerepet töltenek be a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek ellátásában, ezért kiemelten fontos, hogy a társadalomtól a lehető legtöbb támogatást megkapják.

Az „Értelmileg súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek társadalmi befogadása” című kiadvány innen tölthető le:

Értelmileg súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek társadalmi befogadása

A kiadványhoz a TÁRS projekt tapasztalati szakértője, Szilágyi Dániel írt ajánlót.

Az ajánló elérhetősége:

Ajánló

Az ajánló könnyen érthető kommunikációval készült változatát itt találja:

Ajánló könnyen érthető kommunikációval készült változata

További információk a TÁRS projekt - EFOP 1.9.1 projektről

Információs és koordinációs pontok