Akkreditált foglalkoztatók és kiváltásban érintett intézmények szakmai találkozója

2019.10.28.

A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2019 szeptemberében indította új rendezvénysorozatát az „Akkreditált foglalkoztatók és kiváltásban érintett intézmények szakmai találkozója” címmel. A rendezvények során a kiváltásban részt vevő intézmények vezetői találkozhatnak a majdani támogatott lakhatások helyszíneinek közelében működő akkreditált foglalkoztatók képviselőivel. Debrecenben, Salgótarjánban és Kecskeméten már sikerrel lezajlottak a találkozók és még ez év novemberében három helyszínen – Esztergomban, Békéscsabán és Putnokon – tervezik a megvalósítást.

Mind a támogatott lakhatás hosszútávon történő fenntartása, mind az egyének életminősége – önálló életvitele, társadalmi integrációja – szempontjából kiemelten fontos terület a foglalkoztatás. Jelen pillanatban a szociális intézményekben élő aktív korú lakók közül viszonylag kevesen dolgoznak. Azok a fogyatékos emberek, akik napi szinten tevékenykednek, ők többnyire az intézmények falain belül, fejlesztő foglalkoztatás keretében teszik ezt. Feltételezhető viszont az, hogy megfelelő felkészítést követően az intézményben élő fogyatékos emberek közül is egyre többen válhatnak – és válnak majd – képessé arra, hogy akár intézményen kívüli, védett munkahelyen dolgozzanak. Ezért tartják fontosnak a TÁRS projekt szakemberei, hogy lehetőséget biztosítsanak az – erre nyitott – intézmények számára a környezetükben működő akkreditált foglalkoztatók megismerésére, képviselőikkel való találkozásra. Ez hívta életre az „Akkreditált foglalkoztatók és kiváltásban érintett intézmények szakmai találkozója” című országos rendezvénysorozatot.

A rendezvényeket az ország több régiójában rendezik meg, a térség összes akkreditált foglalkoztatójának – és azon akkreditált foglalkoztatóknak, melyeknek a térségben telephelyük van – meghívásával. A találkozókon mind a részt vevő nagyintézményeknek, mind az érdeklődő akkreditált foglalkoztatóknak lehetőségük van szervezetük bemutatására, majd kapcsolatépítésre és hosszú távú együttműködések kialakítására.

Debrecenben, Salgótarjánban és Kecskeméten már sikerrel zajlottak le a rendezvények, megismerték egymást az érintett szereplők, elindult köztük a párbeszéd. Novemberben pedig várhatóan újabb három helyszínen valósulnak meg a találkozások: Esztergomban, Békéscsabán és Putnokon.

Információs és koordinációs pontok